Ce trebuie sa stiu despre smarald?

DESPRE SMARALD

Smaraldul este clasificat ca fiind piatra pretioasa, impreuna cu rubinul, safirul si diamantul.

Smaraldul este considerata cea mai pretioasa piatra din grupul beryl format din rubin, safir si smarald.Ce trebuie sa stiu despre acesta piatra pretioasa? Numele provine din vechiul cuvant francez “esmeralde” si din cuvantul grecesc “smaragdos”, care inseamna piatra verde.Culoarea verde a smaraldului este de neegalat in lumea pietrelor pretioase, ea clasificandu-se pe locul 2 dupa diamat ca si valoare.

Piatra SMARALD este foarte apreciata si interesanta, atat in randul specialistilor in geomologie, datorita modului de formare si fragilitati ei diferit fata de alte pietre , cat si in randul iubitorilor de bijuterii pentru culoarea intensa si unica. Nici o alta piatra pretioasa sau semi-pretioasa verde nu are culoarea atat de intensa si frumoasa.

Despre smarald se mai spune ca ar avea proprietati de vindecare asupra celor care poarta bijuterii cu smarald si sunt aducatoare de noroc si bunastare prin purtarea lor. Daca aveti curozitatea de a afla cat adevar sau basm este din tot ce se spune despre smarald, puteti opta pentru o pereche de cercei cu smarald sau poate chiar pentru un inel de logodna cu smarald.

POVESTEA SMARALDULUI!

Numeroase povesti fantastice s-au creat in jurul pietrei de smarald. Inca din timpuri foarte indepartate, piatra de smarald a fost o piatra apeciata pentru unicitatea culorii si frumusetea hipnotizanta. Incasii si aztecii din America de Sud considerau ca piatra smarald este o piatra sfanta. Cu toate acestea, probabil cea mai veche descoperire pentru folosirea smaraldului in bijuterii a fost in Egipt,de catre faraoni egipteni intre ani 1500 -3000, unde s-au facut primele mine pentru exploatarea smaraldului. Acestea au fost numite “Minele Cleopatra”. Cand au fost redescoperite in secolululal XIX-lea, zacamintele de smarald erau deja epuizate.

Revenind in timpuri actuale, piatra smarald este piatra pretioasa apreciata in randul cuplurilor moderne care opteaza pentru un inel in stil  solitaire, cu piatra rotunda sau taieturi non-traditionale, cum ar fi taietura princess (patrat), taietura lacrima (para) sau taietura smarald care este cea mai populara in randul smaraldelor, numinduse dupa piatra pretioasa.

MODUL DE FORMARE

Piatra Smarald face parte din familia Berylelor si este cea mai valoroasa piata din aceasta categorie de  minerale. Din aceasta categorie mai fac parte si pietre precum aquamarinul sau morganitul roz. Modul de formare al smaraldului este diferit fata de alte pietre pretioase. Incluziunile smaraldelor sunt diferite fata de alte pietre pretiase, incluziunile smaraldului fiind unicitate cu un  farmec aparte. Nu veti gasi niciodata un smarald identic. De asemenea sunt mai fragile, situandu-se pe scara Mohs intre 7,5 si 8, in functie de calitatea smaraldului. Cu toate acestea, smaraldul este situat pe locul doi dupa diamant ca si pret, deorece prin modul de formare defectuos putine smaralde se pot comercializa in confectionarea bijuteriilor.

CULOAREA SI CALITATEA SMARALDULUI

Culoarea este factorul cel mai important in determinarea valorii, iar in cazul smaraldelor cu atat mai mult, deorece majoritatea sunt de culoare verde deschis, iar cele de culoare verde mediu si verde intens sunt foarte apreciate,pretul lor creste o data cu intensitatea culorii. Smaraldele pot avea si tonuri de verde-albastrui sau verde – galbui, insa cele mai apreciate sunt smaraldele care au doar culoarea verde, fara tonuri secundare de alte culori. Smaraldele de cea mai inalta calitate sunt cele cu ton de culoare in procent de la 50% pana la 75%. O piatra cu tonalitate de 0% inseamna ca este incolora si o piatra de 100% ar fi o piatra neagra.

AAA – este cea mai inalta calitate a smaraldului, ea fiind si cea mai rara si cu cel mai mare pret pe carat. Doar 9% din smaraldele naturale extrase anual ating aceasta calitate. Au culoarea verde mediu pana la verde inchis si sunt foarte putin incluse. Smaralde fara incluziuni cu tonuri si culori de vede inchis sunt foarte rare, acestea fiind pietre de colectie si ajungand la costuri exorbitante.

AA –se gasesc in procent de 18% – 29% din smaraldele extrase anual din minele din intreaga lume. Au culoarea verde mediu si verde mediu spre usor deschis. Sunt smaraldele folosite de catre case mari de bijuterii, magazine de bijuterii sau ateliere de bijuterii care pun foarte mare pret pe calitatea oferita clientilor. Balanta dintre calitate – pret este cea mai avantajoasa pentru cine doreste achizitionarea unui inel de logodna cu smarald sau a unei bijuterii cu smarald.

A – acestea se gasesc in procent de 47% – 55% din smaraldele disponibile. Au culoarea verde deschis, incluziunile sunt vizibile si sunt cele mai des intalnite smaralde, avand cel mai mare procentaj de disponibilitate pe piata bijuteriilor cu smaralde. Aceste smaralde sunt de preferat in locul smaraldelor create in laborator, deoarece sunt naturale chiar daca sunt mai slab calitativ.

B – aceasta calitate a smaraldelor se gaseste in procent de 60%-70%. Au culorea verde deschis si sunt foarte incluse poate fi chiar deranjant cand te uiti cu ochiul liber. Este cea mai slaba calitate comercializata pentru bijuterii si, de obicei, este des folosita in confectionarea de colierelor si bratarilor in stil sirag de smaralde. Nu recomandam folosirea acestei categorii de calitate pentru bijuterii, deoarece pietrele au culoare deschisa, sunt incluse si nu au stralucire, deoarece incluziunile favorizeaza pierderea luminii, astfel incat smaraldele devin opace (mate).

Esan comercializeaza doar smaralde naturale de foarte buna calitate din categoria AA si AA+.

CARATAJUL SMARALDULUI

Smaraldul este mai greu in carate fata de celelalte trei pietre pretioase (diamant, rubin, smarald) datorita modului de formare care il face mai greu de taiat si datorita moleculelor din care s-a format. Aceste doua criterii duc la un carataj mai mare fata de alte pietre pretioase, avand aceleasi dimensiuni. Caratajul este al doilea criteriu care stabileste pretul smaraldului.

CLARITATEA

Smaraldele sunt cele mai incluse dintre pietrele pretioase, ele fiind clasificate de GIA ca fiind o piatra pretioasa de tip III. Incluziunile sunt favorizate datorita modului de cristalizare din timpul formarii. Smaraldele care au fisuri subtile si incluziuni putine, care se vad cu ochiul liber dar nu ies in evidenta foarte mult sunt considerate ca fiind smaralde de calitate foarte buna, incluziunile mici de genul “panzei de paianjen” in interioarul smaraldului fac din smarald o piatra unica. Smaraldul care nu are incluziuni vizibile cu ochiul liber sau incluziuni foarte putine, vazute cu lupa, sunt extrem de rare si sunt vandute la sume foarte mai, in cea mai mare parte la licitatii.

TAIETURA SI FORMA SMARALDULUI

Primul criteriu care se ia in considerare inainte de taierea smaraldului este forma si greutatea in stare bruta. In cazul smaraldului, un aspect la fel de important este si cat de inclus este si cat de mari sunt incluziunile sau unde sunt pozitionate pe supratata pietrei. Acest aspect face taierea si sfefuirea smaraldului mai dificila, priceperea si experienta sfefuitorului poate decide ce forma este potrivita in cazul fiecarui smaral in parte. Cele mai folosite taieturi pentru smarald sunt oval, rotund, lacrima si emeral cut. Aceasta taietura a fost prima data folosita pentru smarald, fiind o taietura cu mai putine fatete care evidentiaza foarte mult culoarea. Aceasta taietura a fost mai tarziu folosita si in cazul altor pietre, cel mai des intalnindu-se la diamantele incolore, unde da o nota de simplitate si rafinament bijuteriei setate cu aceasta forma de taietura.

PROVENIENTA SMARALDULUI

Smaraldul se gaseste in mai multe locuri din lume, insa cel mai apreciat loc pentru calitatea si culoarea sa verde inchis sau verde mediu este Columbia. In ultimile decenii, s-a inregistrat o crestere a productiei de smarald,datorita faptului ca s-au descoperit noi locuri de expluatare cum ar fi: India, Madagascar, Tanzania, Zambia, Mozambic, Statele Unite ale Americii( mai exact Carolina de Nord )si Zimbabwe, unde pietrele extrase sunt mici, dar de foarte buna calitate.

FACTORI DE CALITATE

Pretul smaraldelor creste in functie de calitate. Smaraldul face parte din cele mai scumpe pietre pretioase, deoarece din cele extrase anual putine pot fi comercializate datorita modului defectuos de formare. Calitatea este data la fel ca si in cazul diamantelor, dupa criteriul celor “4C”, insa ordinea importantei este alta, in cazul pietrelor pretioase colorate (culoarea, caratajul, claritatea si taietura). Pietrele pretioase variaza in raportul dimensiune-greutate, unele pietre sunt mai mici sau mai mari si pot avea acelasi carataj. Cum este posibil acest lucru? Exista aceasta posibilitate, deoarece pot avea platoul mai mare sau mai mic si acelasi lucru il putem spune si despre partea de jos a pietrei. In cea mai mare parte, in cazul pietrelor pretioase colorate, partea inferioara (partea de jos) este mai mare, acest lucru influenteaza greutatea in carate.

Comparatia dintre diamant si o piatra pretioasa colorata (smarald, rubin, safir) de aceeasi dimensiune in milimetri nu va avea acelasi carataj sau invers. Acest lucru influenteaza pretul, deoarece in momentul achizitionarii unei bijuterii sau a unui inel de logodna cu piatra pretioasa, veti plati pretul caratajului.

Cea mai veche si folosita metoda de infrumusetare a culorii pietrelor pretioase colorate este lustruirea pietrei cu ulei incolor (cel mai folosit fiind uleiul de cedru). Aceasta metoda este folosita pentru a spori culoarea si claritatea. In momentul achizitionarii unei bijuterii, vanzatorul trebuie sa va informeze daca smaraldul (sau alta piatra pretioasa) a fost tratata prin aceasta tehnica de imbunatatire a pietrei naturale.

Inele de logodna cu smarald

SMARALD CELEBRU

Unul din cel mai mari smaralde din lume este numit “Mogul Emerald”. Dateaza din 1695 cantareste 217,80 carate si este de aproximativ 10 cm inaltime. Pe o fata a pietrei sunt inscriptionate texte de rugaciune, iar pe cealalta parte sunt gravuri magnifice de flori. Acest legendar smarald a fost licitat de casa de licitatii Christie’s din Londra unui cumparator, a carui identitate nu a fost dat publicitatii pentru suma de 2,2 milioane de dolari pe data de 28 septembrie 2001.

Elizabeth Taylor avea de asemenea o colectie mare de bijuterii cu smarald. Primul cadou de logodna pe care l-a primit de la actorul Richard Burton a fost o brosa cu smarald si diamante, pe care o purta cu un colier de smarald pe care l-a primit cadou de nunta. Dupa care au urmat alte cadouri care au intregit colectia de bijuterii cu smaralde a actritei. Printre ele se numara o pereche de cercei cu smarald si un inel cu smarald.

CE VEDETE DE LA HOLLWOOD AU ALES INELUL DE LOGODNA CU SMARALD?

Smaraldul este o piatra pretioasa foarte apreciata de vedetele de la Hollwood.

Olivia Wilde a primit de la sotul ei un inel de logodna in stil halo cu diamant central si smaralde de jur imprejur, acesta fiind setat in aur galben. Sotul actritei Jason Sudeikis a optat pentru aceasta combinatie pastrand diamantul incolor, aceasta fiind alegerea clasica pentru un inel de logodna si aducand insa si ceva personal in alegere inelului si anume smaraldele, reamintindu-i mereu de culoarea ochilor sotiei. Aceasta alegere este foarte inspirata si personala, deorece designul inelului este creat la comanda in stil vintage.

SETAREA BIJUTERIEI CU SMARALD

Cand doriti achizitionarea unei bijuterii cu smarald,fie ca este vorba de cercei cu smarald sau orice alt tip de bijuterie, trebuie sa tineti cont si de tipul si culoarea metalului pe care il alegeti. Pentru culoarea verde mediu sau verde cu tonuri de galben, cea mai potrivita alegere este setarea in aur galben. Pentru verde inchis si verde cu tonuri de albastru sau oricare tip de culoare al smaraldului puteti opta pentru setarea in aur alb sau platina, aceasta setare scoate in evidenta foarte mult culoarea smaraldului. Setarea smaraldului in aur roz este mai putin adoptata pentru bijuteriile cu smarald.

IDEI DE DESIGN PERSONALIZAT PENTRU BIJUTERII CU SMARALD

Pentru momente unice alegeti bijuterii unice. Smaraldul este o piatra pretioasa unica si foarte apreciata pentru culoarea sa intensa. Pretul smaraldului incepe de la sume fabuloase si poate varia pana la preturi surprinzator de accesibile, in functie de carataj si de calitate. Smaraldul este o piatra pretioasa foarte eleganta si rafinata, potrivita pentru orice tip de design de bijuterii de la inele de logodna cu smarald in stil clasic solitaire sau in stil halo (anturaj), cercei, pandantive si lista poate continua.Pentru persoanele care doresc ceva unic si diferit pot alege varianta unei bijuterii cu design personalizat,mai exact bijuterii la comanda.

X