Ce trebuie sa stiu despre diamante?

recenzii

Despre bijuteriile cu diamante?

Va stam la dispozitie cu toate detaliile pentru a face cea mai  corecta alegerea in achizitionarea unei bijuterii cu diamante sau a unui inel cu diamante incolore

Diamante

Diamantele sunt definite de mai multe caracteristici, de aceea este important sa va informati inainte de a face o alegere pretioasa pentru dvs. Ce trebuie sa stiti cand cumparati un inel cu diamant?

Am scris in detaliu acest articol ,despre factori de calitate si despre cei “4C” ,sa determinati  pretul corect al diamantului in functie de calitate si pentru a ne asigura ca sunteti complet informati cu privire la produsele pe care doriti sa le achizitionati si pentru a confirma calitatea produselor Esan Jewellery Creations.Pentru noi calitatea conteaza.

Inele de logodna cu diamante

Ce trebuie sa stiu despre diamante?

Cele mai importante caracteristici in alegerea diamantului sunt cei “4C”, perfectionati in anii 50 de Institutul American de Pietre Pretioase (Gemological Institute of America – GIA):

  1. CUT (taietura)
  2. COLOUR (culoarea)
  3. CLARITY (claritatea)
  4. CARAT WEIGHT (dimensiunea)

Taierea diamantului

Taietura diamantului este considerata cea mai importanta calitate si caracteristica a diamantului, deorece are o influenta globala asupra stralucirii diamantului. Taietura diamantului este singurul factor de valoare adus de mana omului, transformand o piatra pretioasa bruta intr-un diamant fatetat si slefuit in diverse forme. Acest factor este cel mai greu de inteles pentru cei care vor sa achizitioaneze o bijuterie cu diamante, deorece este cel mai tehnic dintre cei 4C ai diamantului .

Este important inteles aceasta caracteristica pentru a face cea mai inteleapta alegere in achizitionarea bijuteriilor cu diamante.

Taierea corecta permite diamantului sa-si elibereze intregul potential de stralucire. Un diamant bine taiat va fi mai frumos si mai valoros fata de un diamant prelucrat cu neindemanare, pentru ca va permite luminii sa curga in jos sau in laterale, scazand intensitatea stralucirii diamantului.

Taierea diamantului

Taierea diamantelor este clasificata in 5 categorii distincte:

IDEAL (ideala)

Este taietura care evidentiaza cel mai bine stralucirea diamantului. Este intalnita la aproximativ aproximativ 1% din diamante. Este cea mai inalta clasa de poloneza si simetrie, reflecta toata lumina care intra in diamant. Este o taietura extrem de rara si deosebita.

EXCELLENT (excelenta)

Aceasta taietura este aproape la fel de rara. Este intalnita la aproximativ la 3% din diamante. Este taietura care refecta toata lumina.

VERY GOOD (foarte buna)

Aceasta taietura este intalnita la aproximativ 15% din diamante, reflecta aproape la fel de multa lumina ca taietura excelenta, se gaseste, de obicei, la diamantele mai mari, iar preturile sunt mult mai accesibile.

GOOD (buna)

Aceasta taietura este intalnita la 25% din diamante. Reflecta mare parte din lumina care intra si este optiunea cea mai buna pentru taierea diamantelor foarte mari, astfel incat sa nu se piarda foarte mult din caratajul diamantului.

FAIR(corecta)

Aceasta taietura este intalnita la 35% din diamante. Este o taietura acceptabila, nu vor fi la fel de stralucitioare ca cele cu o taietura buna iar pretul lor este mai mic.

POOR (slaba)

Diamantele cu taietura “poor” au forma alungita sau plata (ingusta), de aceea o mica parte din lumina care intra se reflecta in laterale si in partea inferioara. Esan Jewellery Creations nu foloseste aceasta categorie de diamante pentru bijuteriile cu diamante. Va recomandam numai diamantele ce au taietura EXCELENTE (EX) si FOARTE BUNE (VG).

Simetria

Este o evaluare a consistentei cu care fatetele adiacente se intalnesc in acelasi punct. Mai este, adesea, numita simetrie “punct de intalnire“. Cu cat simetria este mai mare, cu atat diamantul arata mai frumos, permite luminii sa reflecte dintr-o fateta in alta si atunci diamantul va arata ca o expozie de lumina si stalucire.

Alege forma preferarata de diamant

Un prim pas in alegerea unei bijuterii cu diamant consta in a va decide ce forma de diamant sau piatra pretioasa v-ati dori. Fiecare forma are o personalitate diferita si o frumusete aparte care umple gusturi si preferinte diferite. Cel mai important lucru este sa stiti cand alegeti un inel de logodna cu diamant sau un cadou, ce preferinte are persoana iubita. Daca stiti ca prefera o anumita forma a diamantului, atunci acest lucru ar trebui tratat cu atentia care merita. Daca, totusi, nu va puteti decide asupra formei, noi suntem aici pentru a va consilia si a va ajuta sa faceti alegerea cea mai buna, in functie de ce model de inel vreti sa alegeti, ce piatra sau diamante si alte criterii de luat in considerare.

Forma diamant

ROTUND(BRILIANT)

Taietura rotunda a diamantului este cea mai populara la inele cu diamant rotund si cea mai des intalnita. Este superioara altor forme prin popularitate, aceasta este intalnita la aproximativ 75% din toate diamantele vandute. Este cel mai bine proportionat si fatetat diamant. Aceasta taietura a fost inventata de Marcel Tolkowsky in 1919. Diamantul este taiat in unghiuri si proportii ideale, are 57 de fatete si asta il face sa fie cel mai stralucitor dintre toate diamantele.

Exemple cu diamant rotund:

PATRAT(PRINCESS)

Aceasta este cea mai populara forma non-rotund de diamant. Taietura Princess are colturile intr-un unghi de 90 grade, ceea ce face ca forma finala a diamantului sa fie de patrat. Stralucirea frumoasa si taietura unica a acestei pietre fac sa fie printre favorite printre inelul cu diamant forma patrat

Exemple cu diamant patrat:

RADIANT

Colturile rotunjite constituie particularitatea acestui diamant. Taietura radiant poate varia in gradul lor de rectangularitate. Sunt o alegere versatila si interesanta.

ASSHER

Aceasta taietura in forma de octogon are colturi adanci impodobite. Este foarte asemanatoare cu taietura emerald cut cu exceptia faptului ca este patrata. Creeaza un efect de “hol de oglinzi” atunci cand te uiti adanc in piatra. Aceasta forma evidentiaza claritatea. Important de stiut este sa alegeti un diamant de o claritate buna cand achizitionati o bijuteri cu aceasta forma de diamant.

CUSHION

Diamantele taiate in forma Cushion au colturile rotunjite si fatetele mai mari pentru a mari stralucirea. Aceasta este o taietura clasica, foarte in voga in anii 1880 si la inceputul anilor 1900. De asemenea, se bucura de o popularitate reinnoita in ultimii ani, datorita farmecului clasic si romantic.

OVAL

Diamantul oval are o stralucire frumoasa, asemenea unui diamant rotund. Este o forma indragita datorita faptului ca pune in valoare degetele lungi si subtiri, poate fi o varianta frumoasa pentru un inel de logodna cu diamant.

Exemple cu diamant oval:

EMERALD

Dupa cum spune si numele, esmarald este o taietura care este foarte folosita pentru smarald dar este foarte populara si pentru diamante. Este cunoscuta pentru frumusetea si exactitatea sa. Un aspect unic al diamantului emerald taiat in acesta forma il reprezinta taieturile treptate ale pavilionului ce creeaza un aspect optic unic datorita masei sale mai mari.

Exemple cu diamant emerald:

PEAR (para) – LACRIMA

Se numeste de si lacrima pentru punctul sau unic si capatul rotunjit. Este una din formele care pune foarte mult in evidenta culoarea, cum ar fi diamantele colorate sau pietrele pretioase. Aspectul unic al formei permite o alegere variata pentru bijuterile cu diamante. De asemenea, creeaza un efect de subtiere a degetului pentru inelul cu diamant lacrima.

Exemple cu diamant lacrima:

MARQUISE

Forma alungita a diamantului marquise taiat este magulitor si distinctiv, poate maximiza greutatea caratei, oferind un diamant mult mai mare. Acesta forma regala, care isi are originea in curtea regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei, este, de asemenea, numit “mica barca“. Acest diamant arata foarte frumos cu pietre laterale in forma rotunda, combinatia perfecta pentru un inel cu diamante.

Exemple cu diamant marquise:

INIMA (HEART)

Diamantul in forma de inima are un aranjament fatetat in stil stralucitor si un contur cu doi lobi. Aceasta forma unica defineste foarte clar simbolul iubirii, fiind cadoul perfect pentru a oferi o bijuterie cu diamant cu aceasta forma.

Exemple cu diamant inima:

TRILLIANT

Are forma triunghiulara ,cu un aranjament fascinant. Aceasta forma este foarte populara, cu pietre latelare, pentru diamantul central rotund. Acest inel poarta numele de three-stone. Aceasta forma combinata cu o varietate de alte forme de diamante, ofera o nota de rafinament bijuteriei.

forma diamant

Culoarea diamantului

Culoarea este cea de-a doua caracteristica, in ordinea importantei, atunci cand cumparati cercei cu diamante,pandantive cu diamante,verighete cu diamante si inele cu diamant, deoarece ochiul uman detecteaza mai intai stralucire diamantului data de taietura si dupa aceea culoarea diamantului. Cu cat diamantul este lipsit de culoare (incolor), cu atat valoarea si pretul creste. Cu cat nuanta de galben este vizibila in diamant cu atat calitatea acestuia este mai slaba. Esan Jewellery Creations foloseste pentru bijuteriile cu diamante, doar diamante fara culoare ( F )si diamante aproape incolore (culoarea G). Pentru un buget mai mic alegeti aceasta varianta de calitate deoarece este nedetectabila cu ochiul liber.
Scala culorilor diamantului conform standardelor GIA (Gemmological Institute of America

Exemple de bijuterii cu diamante incolore:

D – Absolut incolor, cel mai ridicat grad de culoare. Foarte rar.

E-F = Incolor, urmele de culoare usoara pot fi detectate de catre expertul gemolog. Un diamant rar.

G = Aproape incolor, culoarea este foarte greu de detectat. Valoare excelenta.

H = Alb(incolor). Valoare foarte buna I-J = Incolor, se poate vedea cu ochiul liber o usoara tenta de culoare

K-M = Galben pal, este vizibil

N-R = Galben luminos

S-Z = Galben intens

FANCY (diamatul colorat)

Culoarea este cea mai importanta caracteristica a unui diamant colorat. Cu cat diamantul are culoarea mai intensa, cu atat valoarea diamantului creste, spre deosebire de diamantul incolor, unde lipsa culorii si ceilalti factori de calitate (taietura, claritatea, caratul) cresc valoarea diamantului.

Fluorescenta

Fluorescenta este data de structurile submicroscopice din cristal. Atunci cand diamantul este expus la lumina ultravioleta invizibila(UV), atunci se poate vedea, in cele mai dese cazuri, culoarea albastra si, foarte rar, se pot observa si culori precum: galben, portocaliu si rosu. Fluorescenta unui diamant poate avea mai multe intensitati: fara fluorescenta, slaba, medie, puternica, foarte puternica.

fluorescenta diamantului

Esan Jewellery Creations va recomanda sa alegeti cea mai buna calitate pe care v-o permiteti atunci cand doriti cumpararea unei bijuterii cu diamante.

Claritatea diamantului

Clasificarea gradului de claritate face referire la imperfectiunile si impuritatile diamantului, numite “incluziuni“. Majoritatea imperfectiunilor sunt microscopice, nu se pot vedea cu ochiul liber, nu afecteaza frumusetea diamantului. Doar 5% (aproximativ) din diamantele naturale gasite sunt pure, fara nici o imperfectiune, acestea fiind foarte scumpe si rare. Cu cat bijuteriile cu diamante au mai putine incluziuni si imperfectiuni, cu atat sunt mai valoroase. Incepand de la categoria S13 Incluziunile se pot vedea cu u ochilul liber. Esan Jewellery Creations va recomanda diamante cu minim gradul de claritate minim SI1 sau pentru o calitate foarte buna va recomandam calitatile VS si VVS

claritate diamante

FL = Fara incluziuni interne sau puncte externe. Reprezinta nivelul maxim de claritate si corespunde diamantelor foarte rare si foarte scumpe.

IF = Fara incluziuni in interior, dar cu posibile minuscule imperfectiuni

VVS1-VVS2 = imperfectiuni aproape imposibil de detectat chiar si cu lupa de 10x. Calitate foarte buna

VS1-VS2 = incluziunile foarte greu vizibile si cu lupa de 10x.

SI1 = incluziunile se pot vedea cu lupa de 10x, nu se vad cu ochiul liber

S2,SI3,I1,I2,I3 = Incluziuni vizibile cu ochiul liber .

Greutatea diamantului

Greutatea in carate defineste marimea diamantului. Termenul carat provine din greaca veche unde “keration“era denumirea samburilor de roscova, folositi in trecut ca si greutati etalon pentru cantarirea in balante a diferitelor marfuri de greutati, relativ, mici, inclusiv a pietrelor pretioase si a diamantelor. La inceputurile anilor 1900 “caratul” este standardizat ca unitate de masura internationala pentru diamante si pietre pretioase, echivaland cu 1/5 dintr-un gram sau 0,20 grame. Un exempu ar mai fi ca 5ct = 1gram. Caratul are ca subdiviziune “punctele“. Astfel, 1 carat are 100 de puncte. In 1911 Romania adopta aceasta masura. Cand comparam doua diamante de aceeasi marime in milimetri se poate intampla sa nu aiba aceiasi greutate in carate (asta se intampla in momentul in care sunt diferente in taiera diamantului).

greutate diamant

Ce tip de diamant este potrivit pentru mine?

Speram ca informatiile prezentate mai sus va sunt de ajutor pentru a intelege ce anume trebuie sa aveti in vedere cand doriti sa achizitionati o bijuterie cu diamante sau un inel de logodna cu diamante, astfel incat investitia si efortul financiar sa merite si sa fiti un “cumparator inteligent“. Esan Jewellery Creation garanteaza calitatea produselor noastre, toate diamantele sunt 100% naturale, iar de la 0.30 le puteti achizitiona cu certificat GIA.

Setarea bijuteriei cu diamant

Setarea inelului cu diamant incolor este eternul si frumosul clasic. Inelul de logodna cu diamant arata spectaculor in combinatie cu toate tipurile de culori de aur: cu albul clasic, galbenul stralucitor sau cu romanticul roz. Mai mult decat atat, puteti alege diferite forme de taieturi ale diamantului si tipuri de setari, cum ar fi un inel de logodna cu diamant in stil solitaire simplu, dar daca, totusi, doriti altceva, atunci va recomandam un inel de logodna cu diamante din celelalte tipuri de inele: anturaj, side-stone sau three stone.

Ce vedete de la Hollywood au ales bijuterii cu diamant?

Actrita Elizabeth Taylor a avut cel mai scump inel de logodna cu diamant dat vreodata unei celebritati. A fost daruit de actorul Richard Burton. Inelul de logodna elegant este setat in aur cu un diamant central de 33.19 carate cu taietura Asscher si doua pietre in lateral (stilul three-stone). Numele diamantului este  “DIAMOND KRUPP“, dar majoritatea l-au numit “DIAMOND TAYLOR“, dupa numele celebrei actrite. Viata actritei a fost una destul de tumultoasa, casatorindu-se numai putin de 8 ori, actrita fiind cunoscuta  ca o mare iubitoare a bijuteriilor cu diamante si pietre pretioase, inelul de logodna cu diamant fiind, insa, bijuteria ei preferata. Inelul cu diamant a fost vandut in decembrie 2011 pentru suma de 8,8 miloane de dolari.

X