Ce trebuie sa stii despre pietrele semipretioase?

recenzii

Pietrele semi-pretioase

Sunt clasificate in functie de tipul de cristal din care fac parte. De asemenea, sunt clasificate in functie de duritate, carataj, indice de refractie, luciu si raritate. Diferenta majora de clasificare dintre pietrele pretioase si pietrele semi-pretioase este disponibilitatea, ele sunt, in general abundente, acest lucru influentand pretul. Exista, insa, si cateva exceptii cand pietrele semi-pretioase sunt mai scumpe decat pietrele pretioase. Avantajul pietrelor semi-pretioase este ca puteti cumpara carataj mai mare. Pietrele semi-pretioase vin intr-un curcubeu de culori.

Pietrele semi-pretioase – caracteristici

CULOAREA

Culoarea este cel mai important criteriu, la fel ca in cazul pietrelor colorate. Geomologi impart culoarea pietrelor in trei categorii:nuanta, ton, intensitate. Cele mai cunoscute pietre semi-pretioase sunt: ametistul, acvamarinul, citrinul, tanzanitul, topazul, tourmalina, turcuazul, alexadrina, morganitul, garnetul, opalul, peridotul, zirconiul.

NUANTA

Este culoarea de baza a pietrei semi-pretioase. Cu alte cuvinte, nuanta este o umbra usoara care vine din interiorul pietrelor naturale, pietrele avand, in afara de culoarea principala, si mai multe nuante. Pietrele semi-pretioase care au doar o singura culoare, fara alte nuante de alte culori sunt cele mai valoroase si pretul lor creste.

SATURATIA CULORII

Saturatia este intensitatea unei culori. O piatra semi-pretioasa care nu contine nuante de gri sau maro este considerata a fi puternic saturata. In functie de intensitatea culorii se decide si dodul de taiere.

TONUL CULORII

Tonul reprezinta adancimea unei culori, aceasta variaza de la incolor la negru. Tonurile se claseaza ca fiind “lumina”, “mediu-lumina”, “mediu”, “mediu-intuneric”, tonurile “mediu-lumina” si “mediu-intuneric” sunt considerate cele mai valoroase game, pietrele fiind foarte echilibrate, avand doua tonuri in aceeasi piatra.

TAIETURA

In momentul extragerii pietrele arata ca niste roci, dupa taiere si lustruire devin stalucitoare. In cazul pietrelor semi-pretioase ca si in cazul pietrelor pretioase, stilul de taiere este diferit in comparatie cu diamantul. De stiut este ca nu au atatea fatete ca si in cazul diamantelor, foarte rar se gasesc doua pietre cu aceeasi masura si carataj. Taietura unei pietre pretioase se refera la proportii si simetriasa sa, piatra trebuie sa fie simetrica astfel incat fatetele pietrei sa reflecte lumina. In momentul taierii trebuie sa se tina cont de doua lucruri: daca culoarea pietrei este intensa, o taietura superficiala va permite sa treaca mai multa lumina si sa straluceasca mai mult, iar in cazul pietrelor care au culori mai deschise (cu intensitate mai mica), taietura mai adanca ajuta sa fie mai stralucitoare.

CLARITATEA PIETRELOR SEMI-PRETIOASE

Claritatea este un termen pentru a descrie absenta sau prezenta in interiorul sau pe suprafata pietrei. Pietrele semi-pretioase perfecte, fara nici o inperfectiune sunt foarte scumpe, ele fiind foarte rare. Pietrele cu o calitate foarte buna sunt cele cu mici defecte minerale, care pot fi vazute cu lupa de 10x sau foarte usor de sesizat cu ochiul liber. Pietrele semi-pretioase sunt diferite datorita modului de formare.

CARATAJUL

La fel ca si in cazul diamantelor sau pietrelor pretioase, greutatea pietrelor semi-pretioasese se masoara in carate, avantajul achizitioanarii unei bijuterii cu pietre semi-pretioase este ca puteti opta pentru un carataj mare la un pret mai mic.

ALEGEREA BIJUTERIEI CU PIETRE SEMI-PRETIASE

In primul rand trebuie sa va informati despre calitatea pietrei pe care doriti sa o achizitionati, ce tip de piatra si ce culoare este pe placul dvs., dupa care urmatorul pas este cel mai placut, alegerea bijuteriei. Va doriti un inel sau poate o pereche de cercei cu pietre semi-pretioase. In functie de viziunea pe care o aveti despre bijuteria mult visata, noi va vom indeplini dorinta, puteti alege culoare magnetica a ametistului, culoarea dulce si inocenta a safirului roz sau poate culoare albasta ca marea a acvamarinul, iar lista poate continua.

FACTORI DE CALITATE PENTRU PIETRELE SEMI-PRETIASE

Pretul pietrelor creste in functie de calitate, de exemplu o piatra foarte buna este mai scumpa decat o piatra pretioasa slab calitativ. Calitatea este data tot de cei 4C ca si in cazul pietrelor pretioase. Pietrele semi-pretioase se gasesc in cantitati mai mari, acest lucru facandu-le sa fie mai putin unice fata de pietrele pretioase, pietrele semi-pretioase fiind de asemenea frumoase.

X