Ce trebuie sa stiu despre safir?

recenzii

 SAFIR

Numele de “safir “provine din latina unde “saphirus” inseamna “albastru”. Safirul este considerat un simbol al regalitatii si al credintei. In secolul al XII-lea, safirul era cunoscut ca fiind cea mai potrivita piatra pentru inele bisericesti. Se spune ca purtarea unui inel de logodna cu safir albastru aduce buna dispozitie si indeparteaza lucrurile negative din viata celui care poarta o bijuterie cu safir.

INEL DE LOGODNA CELEBRU CU SAFIR  

Cel mai renumit inel de logodna cu safir albastru natural este, cu siguranta inelul printesei Diana, oferit de catre printul Charles in 1981, iar in prezent este purtat de catre ducesa Kate Middleton. Este un inel de logodna cu safir albastru si diamante in stil halo (anturaj).

Este unul dintre cele mai cautate modele de inel de logodna din lume.

Pentru a vedea bijuterii cu safir da clik aici:

MODUL DE FORMARE

Cand te gandesti la safir, cel mai des iti vine in minte safirul albastru, el fiind si cel mai popular si scump dintre safire. Cu toate acestea, safirul este o piatra pretioasa cu cea mai mare varietate de culori. Safirul face parte din familia corundului, care include si rubinul (daca corundul este rosu, atunci este rubin). Safirul si rubinul au aceeasi compozitie chimica si structura minerala .O cantitate redusa de crom ofera safirului culoarea roz astfel ca piatra pretioasa se numeste “safir roz”. In cazul safirului albastru, prezenta fierului si titanului duc la producerea culorii albastre.Safirele sunt printre cele mai dure pietre pretioase, au capacitatea de a rezista la zgarieturi. Safirul este evaluat la gradul 9 din 10 pe scara Mohs, locul 10 fiind ocupat de diamant, cea mai dura piatra pretioasa. Avand in vedere durabilitatea si frumusetea unui safir, acesta este des folosit ca piatra centrala pentru inelul clasic de logodna.

CULOAREA SAFIRULUI

Cand rostim cuvantul safir ar trebui sa ne gandim la un curcubeu de culori si nuante, fiind piatra pretioasa cu cele mai multe culori: safir roz, safir galben, safir violet, safir portocaliu, safir verde sau safir incolor (este cel mai rar, deoarece majoritatea sunt extrase in diferite culori). Safirul poate fi un inlocuitor accesibil pentru un diamant, pretul safirului fiind mai mic.

Cea mai dorita si apreciata culoare a safirului este cea albastra, ea fiind culoarea clasica si care se bucura de cea mai mare popularitate.

SAFIRUL ALBASTRU

Cele mai valoroase safire au o bogata culoare albastra medie si intensa, fara alte tonuri de culoare. Safirele de calitate inferioara se caracterizeaza printr-un albastru foarte inchis, in cea mai mare parte opaca, adica intunecate si cu stralucire mai redusa. Mai este si categoria de safir albastru foarte deschis la culoare, ceea ce inseamna ca este de o calitate inferioara din cauza lipsei culorii. Cu cat culoarea intensa de albastru scade, cu atat calitatea este mai slaba, iar pretul scade semnificativ. Safirele pot avea tonuri usoare de mov si cenusiu.

safir

AAAA – este cea mai inalta calitate a safirului. Este cea mai scumpa si rara culoare a safirului. Doar 1% din safire au aceasta culoare.

AAA si AAA+ – aceste safire se gasesc in procent de 10% din safirele naturale extrase, cu o culoare albastra intens si cu usoare incluziuni.

AA si AA+– se gasesc in procent de 20% – 30% din safirele naturale disponibile. Ele au o culoare albastru mediu si moderat pana la usor. Acestea sunt safirele naturale ideale pentru bijuterii fine, cercei cu safir si inele de logodna cu safir. Sunt doua exemple care arata fascinat setate in bijuteriile din aur sau platina, iar balanta dintre calitate – pret este cea mai avantajoasa. Puteti cumpara o bijuterie cu safir de calitate superioara la un pret foarte bun.

A – acestea se gasesc in procent de 50% – 75% din safirele disponibile. Ele au o culoare albastru inchis, arata usor opac (cu mai putina lumina). Pretul lor este mai accesibil fata de celelalte categorii de calitate si sunt de preferat in locul oricarui safir produs in laborator, deoarece sunt naturale.

ESAN comercializeaza doar safire naturale din Sri Lanka (Ceylon), Kashmir si Birmania de cea mai buna calitate AA+ si AAA+

CARATAJUL SAFIRULUI

Greutatea safirului se masoara in carate la fel ca si in cazul celorlalte pietre pretioase. Cu cat caratajul este mai mare, cu atat creste pretul pe carat. Aveti trei variante din care puteti alege, in functie de bugetul dvs. si de preferinte: puteti opta pentru un carataj mai mare la un pret foarte bun doar daca  culoarea si claritatea sunt mai putin importante pentru dvs., va recomandam sa cititi ghidul cu atentie ca sa fiti sigur ca faceti alegerea ce mai potrivita; a doua varianta ar fi sa alegeti un carataj mai mic, iar culoarea si claritatea sa fie la o calitate superioara; iar a treia varianta pentru care puteti opta este  culoarea si claritatea foarte buna cu un carataj mai mare.

CLARITATEA

Safirele transparente, fara incluziuni, sunt cele mai valoroase, dar se gasesc in numar foarte mic si sunt foarte scumpe. Incluziunile in numar redus cresc pretul safirului. Incluziunile reduc luciul si stralucirea safirului si diminueaza semnificativ valoarea sa.

TAIETURA SI FORMA SAFIRULUI

Primul criteriu si cel mai important in luarea deciziei asupra formei si stilului de taiere este forma safirului extras in stare bruta. Al doilea criteriu important este culoarea. Taietura trebuie aleasa astfel incat sa puna in valoare culoarea safirului. Safirele cu carataj mic sunt taiate in general in forma de rotund, oval si para (lacrima), iar safirele cu carataj mai mare sunt taiate in forma de inima, patrat, marquise.

safir

PROVENIENTA SAFIRULUI

Safirul se gaseste in cateva locati din lume. Cele mai renumite regiuni pentru safirul albastru de cea mai buna calitate sunt Sri Lanka, Kashmir si Burma. Safirele mai sunt gasite si in minele din Thailanda, Vietnam, Madagascar, Tanzania si Australia. Incepand cu anul 2007, Madagascar extrage anual safire intr-o gama foarte larga de culori printre care si albastru. In Thailanda si India se gasesc safirele albastre de un albastru mediu si intens iar in Sri Lanka se gasesc safire de un albastru o nuata deosebita de intensitate medie care se gaseste doar Sri Lanka se numesc “safir ceylon” si in Australia se gasesc safire de culoare albastru inchis cu tonuri usoare de verde.

FACTORI DE CALITATE

Pretul safirelor creste in functie de calitate, calitatea este data tot de cei “4C”ca si in cazul diamantelor, diferenta o face doar ordinea inportantei lor (culoarea, caratajul, claritatea si taietura) aceasta fiind ordinea in cazul pietrelor colorate. Trebuie sa tineti cont de aceasta ordine de clasificare a valorii unui safir pentru a face o cumparatura avantajoasa. Un lucru foarte important de stiut in momentul cand doriti sa cumparati o bijuterie cu safir, este sa stiti daca acesta este natural sau sintetic. Ce este safirul sintetic? safirul sintetic este creat in laborator. Este indicat sa cereti informatii in momentul in care doriti cumpararea unei bijuterii cu safir. Va informam ca ESAN Jewellery Creations comercializeaza safire naturale de calitate superioara AA+ si AAA+

Inele de logodna cu safir

SETAREA BIJUTERIEI CU SAFIR

In momentul in care doriti sa cumparati o bijuterie sau un inel de logodna cu safir trebuie sa stiti cateva lucruri importante: ce culoarea a metalului este potrivita pentru safirul albastru? cea mai populara culoare a metalului folosit in setarea inelului de logodna cu safir este setarea in aurul alb. Aceasta este potrivita pentru toate nuantele safirului albastru, setarea safirului in aur galben este foarte potrivita pentru safirele albastre cu o culoare intensa sau pentru safirele cu o culoare albastru inchis, iar in ceea ce priveste setarea safirului in aur roz arata foarte frumos si potrivit culoarea safirului ceylon.

IDEI DE DESIGN PERSONALIZAT PENTRU BIJUTERIILE CU SAFIR 

Safirul este una dintre pietrele pretioase care au o popularitate foarte mare in randul iubitorilor de bijuterii fine si rafinate. Datorita frumusetii si farmecului aparte pe care il are safirul,a fost piatra cea mai populara in randul caselor regale inca din timpuri stravechi. Pretul safirului poate varia de la extrem de scump la surprinzator de accesibil. Alaturi de diamant, safirul este un dintre cele mai populare pietre pretioase. Safirul este gasit in aproape orice design de bijuterii de la cercei, pandantiv cu safir cu safir albastru si inele de logodna pana la modele de bijuterii personalizate.

X