Ce trebuie sa stiu despre smarald?

recenzii

 SMARALD

Este piatra pretioasa cea mai scumpa din grupul beryl. Din categoria aceasta este si  rubinul, safirul. Numele de smarald provine din vechiul cuvant francez „esmeralde” si din cuvantul grecesc „smaragdos”, care inseamna piatra verde. Culoarea verde a smaraldului este de neegalat in lumea pietrelor pretiase.

Piatra SMARALD este foarte apreciata. Fragilitatea si duritatea ei diferita fata de alte pietre pretioase.  Iubititorii de bijuterii rafinate sunt de parere ca este cea mai frumoasa piatra verde. Nici o alta piatra pretioasa sau semi-pretioasa verde nu are culoarea atat de intensa si frumoasa.

 

CE VEDETE DE LA HOLLWOOD CARE AU ALES INELUL DE LOGODNA CU SMARALD?

Smaraldul este o piatra pretioasa foarte apreciata de vedetele de la Hollwood.

Elizabeth Taylor avea de asemenea o colectie mare de bijuterii cu smarald. Primul cadou de logodna fiind  un inel cu smarald  pe care l-a primit de la actorul Richard Burton a fost o brosa cu smarald si diamante, pe care o purta cu un colier de smarald pe care l-a primit cadou de nunta. Dupa care au urmat alte cadouri care au intregit colectia de bijuterii cu smaralde a actritei. Printre ele se numara o pereche de cercei cu smarald si un inel cu smarald.

Actrita de la Hollwood, celebra Halle Berry a primit un inel de logodna cu smarald setat in aur galben.Sotul actritei Jason Sudeikis a optat pentru aceasta combinatie pastrand diamantul incolor, aceasta fiind alegerea clasica pentru un inel de logodna si aducand insa si ceva personal in alegere inelului si anume smaraldele. Aceasta alegere este foarte inspirata si personala, deorece designul inelului este creat la comanda.

Pentru a vedea bijuterii cu smarald puteti da clik aici:

POVESTEA SMARALDULUI!

Numeroase povesti fantastice s-au creat in jurul pietrei de smarald. Incasii si aztecii din America de Sud considerau ca piatra smarald este o piatra sfanta. Cu toate acestea, probabil cea mai veche descoperire pentru folosirea smaraldului in bijuterii a fost in Egipt,de catre faraoni egipteni.Acolo s-au facut primele mine pentru exploatarea smaraldului. Acestea au fost numite „Minele Cleopatra”. Cand au fost redescoperite in secolululal XIX-lea, zacamintele de smarald erau deja epuizate.

MODUL DE FORMARE

Piatra Smarald face parte din familia Berylelor si este cea mai valoroasa piata din aceasta categorie de  minerale. Modul de formare al smaraldului este diferit fata de alte pietre pretioase. Incluziunile smaraldelor sunt diferite fata de alte pietre pretiase. Incluziunile smaraldului fiind unicitate cu un  farmec aparte. Nu veti gasi niciodata un smarald identic. De asemenea sunt mai fragile, situandu-se pe scara Mohs intre 7,5 si 8,5 in functie de calitatea smaraldului. Cu toate acestea, smaraldul este situat pe locul doi dupa diamant ca si pret, deorece prin modul de formare defectuos putine smaralde de calitate superioara se pot comercializa in confectionarea bijuteriilor.

CULOARE SMARALD

Culoarea este factorul cel mai important in determinarea valorii. In cazul smaraldelor cu atat mai mult, deorece majoritatea sunt de culoare verde deschis. Cele de culoare verde mediu si verde intens sunt foarte apreciate,pretul lor creste o data cu intensitatea culorii. Smaraldele pot avea si tonuri de verde-albastrui sau verde-galben.Smaraldele de cea mai inalta calitate sunt cele cu ton de culoare in procent de la 50% pana la 75%. O piatra cu tonalitate de 0% inseamna ca este incolora si o piatra de 100% ar fi o piatra neagra.

CALITATEA  SMARALD

AAA – este cea mai inalta calitate a smaraldului, ea fiind si cea mai rara si cu cel mai mare pret pe carat. Doar 9% din smaraldele naturale extrase anual ating aceasta calitate. Au culoarea verde mediu pana la verde inchis si sunt foarte putin incluse. Smaraldele fara incluziuni cu tonuri si culori de vede inchis sunt foarte rare, acestea fiind pietre de colectie si ajungand la costuri foarte mari.

AA si AA+–se gasesc in procent de 18% – 29% din smaraldele extrase anual din minele din intreaga lume. Au culoarea verde mediu si verde mediu spre usor deschis. Sunt smaraldele folosite de catre case mari de bijuterii, magazine de bijuterii sau ateliere de bijuterii care pun foarte mare pret pe calitatea oferita clientilor. Balanta dintre calitate – pret este cea mai avantajoasa pentru cine doreste achizitionarea unui inel de logodna cu smarald sau a unei bijuterii cu smarald.

Esan comercializeaza doar smaralde naturale de foarte buna calitate din categoria AA+ si AAA+

CARATAJUL SMARALDULUI

Smaraldul este mai greu in carate fata de celelalte trei pietre pretioase (diamant, rubin, smarald) datorita modului de formare care il face mai greu de taiat si datorita moleculelor din care s-a format. Aceste doua criterii duc la un carataj mai mare fata de alte pietre pretioase, avand aceleasi dimensiuni. Caratajul este al doilea criteriu care stabileste pretul smaraldului.

CLARITATEA

Smaraldele sunt cele mai incluse dintre pietrele pretioase, ele fiind clasificate de GIA ca fiind o piatra pretioasa de tip III. Incluziunile sunt favorizate datorita modului de cristalizare din timpul formarii. Smaraldele care au fisuri subtile si incluziuni putine, care se vad cu ochiul liber dar nu ies in evidenta foarte mult sunt considerate ca fiind smaralde de calitate foarte buna, incluziunile mici de genul „panzei de paianjen” in interioarul smaraldului fac din smarald o piatra unica. Smaraldul care nu are incluziuni vizibile cu ochiul liber sau incluziuni foarte putine, vazute cu lupa, sunt extrem de rare si sunt vandute la sume foarte mari, in cea mai mare parte la licitatii.

TAIETURA SI FORMA SMARALDULUI

Primul criteriu care se ia in considerare inainte de taierea smaraldului este forma si greutatea in stare bruta. In cazul smaraldului, un aspect la fel de important este si cat de inclus este si cat de mari sunt incluziunile sau unde sunt pozitionate pe supratata pietrei. Acest aspect face taierea si slefuirea smaraldului mai dificila. Priceperea si experienta sfefuitorului poate decide ce forma este potrivita in cazul fiecarui smarald in parte. Cele mai folosite taieturi pentru smarald sunt oval, rotund, lacrima si emerald cut. Aceasta taietura a fost prima data folosita pentru smarald, fiind o taietura cu mai putine fatete care evidentiaza foarte mult culoarea.

PROVENIENTA SMARALDULUI

Smaraldul se gaseste in mai multe locuri din lume, insa cel mai apreciat loc pentru calitatea si culoarea sa verde inntens sau verde mediu este Zambia si Columbia. In ultimile decenii, s-a inregistrat o crestere a productiei de smarald,datorita faptului ca s-au descoperit noi locuri de expluatare cum ar fi: India, Madagascar, Tanzania, Zambia, Africa, Statele Unite ale Americii( mai exact Carolina de Nord )si Zimbabwe, unde pietrele extrase sunt mici, dar de foarte buna calitate.

Inele de logodna cu smarald

SETAREA BIJUTERIEI CU SMARALD

Cand doriti achizitionarea unei bijuterii cu smarald,fie ca este vorba de cercei cu smarald sau orice alt tip de bijuterie, trebuie sa tineti cont si de tipul si culoarea metalului pe care il alegeti. Pentru culoarea verde mediu sau verde cu tonuri de galben, cea mai potrivita alegere este setarea in aur galben. Pentru verde inchis si verde cu tonuri de albastru sau oricare tip de culoare al smaraldului puteti opta pentru setarea in aur alb sau roz, aceasta setare scoate in evidenta foarte mult culoarea smaraldului. Setarea smaraldului in aur roz este mai putin adoptata pentru bijuteriile cu smarald, dar este deosebita acesta combinatie de culori.

IDEI DE DESIGN PERSONALIZAT PENTRU BIJUTERII CU SMARALD

Pentru momente unice alegeti bijuterii unice. Smaraldul este o piatra pretioasa unica si foarte apreciata pentru culoarea sa intensa. Pretul smaraldului incepe de la sume fabuloase si poate varia pana la preturi surprinzator de accesibile, in functie de carataj si de calitate. Smaraldul este o piatra pretioasa foarte eleganta si rafinata. Potrivita pentru orice tip de design de bijuterii de la inel de logodna cu smarald in stil clasic solitaire sau in inel cu smarald stil anturaj, cercei, pandantive si lista poate continua.Pentru persoanele care doresc ceva unic si diferit pot alege varianta unei bijuterii cu smarald la comanda.

X