Ce trebuie sa stiu despre rubin?

recenzii

Rubinul

Piatra pretioasa care defineste cel mai bine simbolul pasiunii si iubirii. O bijuterie cu rubin poate fi cadoul ideal pentru persoana iubita. Rosul este culoarea dragostei, ce poate fii mai romantic decat o cerere in casatorie cu un inel de logodna cu rubin?

Desi exista multe alte pietre pretioase ce au culoarea rosie, cum ar fi granatul rosu sau diamantul rosu, rubinul este cea mai apreciata piatra de culoare rosie. Rubinul este piatra norocoasa a celor nascuti in luna iulie, se spune ca purtarea unei bijuterii cu rubin este benefica pentru cei care se confrunta cu depresii, aducand echilibru pentru cel care poarta aceasta bijuterie. Indiferent daca aveti sau nu superstitii legate de beneficiile aduse de rubin, nu putem nega frumusetea rubinului.

Pentru a vedea bijuterii cu rubin puteti da clik aici:

MODUL DE FORMARE

Rubinul este format din minerale care fac parte din familia corundul ,care s-au format sub suprafata pamantului de-a lungul a milioane de ani. Prezenta cromului in piatra este cauza principala pentru culoarea rosie. Safirele, de asemenea fac parte tot familia corundului. De fapt,diferenta o face doar culoarea rosie,acest aspect fiind singurul care diferentiaza cele doua pietre pretioase. Rubinul,la fel ca si safirul,ocupa locul 9 pe scara de duritate a lui Moh, fiind clasat imediat dupa diamant, el ocupand primul loc ca si duritate.

CULOAREA

Culoarea este cel mai importat factor de calitate pentru rubin. Cele mai valoroase rubine sunt cele care au tonuri de rosu intens (inchis) pana la tonuri medii de rosu, tonul mediu de rosu al rubinului mai este denumit si „sange de porumbel”. Cu cat culoarea de rosu este mai deschisa, aproape roz sau roz deschis, se considera ca este de o calitate inferioara,mai putin valoroasa. Culoarea roz a safirului este de fapt calitatea mai slaba a rubinului, aceasta delimitate dintre rubin si safir roz este un concept mai nou, el fiind infiintat in secolul al XX-lea, de aceea sunt foarte multe controverse in jurul acestui subiect.

rubin

Exista trei aspecte ale culorii rubinului de luat in considerare. Acestea sunt nuanta, saturatia si tonul. Saturatia se refera la perceptia culorii rubinului asa cum il vedem. Tonul determina vizibilitatea culorii: Ton luminos, Intunecat, Mediu. Tonul mediu este cel mai bun dintre cele trei, el dand echilibru si calitate ridicata rubinului. Cel de-al treilea factor al culorii este dat de nuanta. Rubinul poate avea nuanta de roz si violet. Doar in cazul rubinelor foarte rare si scumpe exista varianta sa aiba nuanta foarte usoara de alte culori sau deloc. Aceste rubine sunt foarte rare si sunt vandute cu preturi foarte mari.

CARATAJUL

La fel ca si in cazul altor pietre pretioase, greutatea se masoara in carate. Cu cat caratajul rubinului este mai mare cu atat creste foarte mult pretul pe carat, deoarece rubinele mari suntfoarte rare, iar impreuna cu claritatea si culoarea pretul creste semnificativ.

CLARITATEA

Rubinele fara incluziuni sunt aproape inexistente, acestea fiind unul la un miliard. Valoarea rubinelor depinde de cat de vizibile sunt incluziunile, de marimea lor si de numarul lor. Incluziunile vizibile in numar mare care se vad cu ochiul liber cu usurinta scad valoarea rubinului. Incluziunile mici pot contibui pozitiv la aspectul rubinului, prezenta lor directioneaza lumina uniform pe coroana rubinului.

TAIETURA

rubin

Forma rubinului extrasa in stare bruta influenteaza modul de taiere.Cele mai folosite forme pentru taierea rubinului sunt oval, rotund, para si emerald-cut.

PROVENIENTA RUBINULUI

Rubinele extrase in minele din Birmania sunt foarte apreciate, dar in momentul actual,pozitia de lider de piata rubinelor pentru calitate a fost ocupat de Mozambique care a devenit principalul furnizor de rubine de ce mai buna calitate. Rubinele au devenit atat de faimoase si apreciate datorita culorii rosu intens. Rubinele mai sunt extrase si din India si Madagascar, acestea sunt de asemenea foarte apreciate pentru culoarea lor de rosu mediu, iar in Australia se extrag rubinele de culoare roz.

FACTORI DE CALITATE

Pretul rubinelor creste in functie de calitate, calitatea este data tot de cei „4 C” ca si in cazul diamantelor. Diferenta o face ordinea prioritatii importantei lor (culoarea, caratajul, claritatea si taietura). Trebuie sa tineti cont de aceasta ordine, pentru ca este foarte importanta atunci cand vreti sa cumparati un rubin sau alta piatra pretioasa,veti stiti sa faceti diferenta intre o piatra pretioasa naturala si una sintetica.

ESAN Jewellery Creations comercializeaza doar rubine naturale din Mozambique si Burma de calitate AA+ si AAA+

Inele de logodna cu rubin

RUBINE CELEBRE

In luna mai 2015 s-a stabilit un nou record la o licitatie rubin.Cel mai scump rubin devenind rubinul cu numele de „RUBY SUNRISE”. Este un rubin rosu mediu care i se mai spune si „sange de porumbel” de 25,69 carate, care este setat intr-un inel model Cartier cu doua diamante in laterale. Cumparatorul care a cumparat rubinul, este cetatean elvetian a carei identitate nu a fost dezvaluita public, care a platit pentru acest rubin 30 de milioane de dolari.

CE VEDETE DE LA HOLLWOOD ALES RUBINUL?

Rubinul este o piatra pretioasa foarte apreciata de celebritati, printre ele se numara si actrita Jessica Simpson care a primit un inel de logodna cu rubin, rubinul fiind si piatra lunii in care s-a nascut. Inelul este setat in aur galben cu un super rubin in centru si cu doua diamante in laterale in stilul three-stone. Inelul de logodna cu rubin,a fost daruit de catre logodnicul ei Eric Johnson.

SETAREA BIJUTERIEI CU RUBIN

In momentul cand doriti sa cumparati o bijuterie sau un inel de logodna cu rubin trebuie sa stiti cateva lucruri importante si anume ce culoare a metalului este potrivit pentru rubin. Fie ca va doriti o setare in aur sau platina, acest lucru este important deoarece contribuie la frumuseta bijuteriei. Rubinul este foarte des setat in aur galben, fiind varianta clasica . Dar daca totusi, preferita dvs. se indreapta catre aur alb sau aur roz,una dintre aceste variante poate fi o alegere foarte inspirata si potrivita deorece rubinul se potriveste cu toate cele trei culori .

X