Ce alegeti, aur sau platina pentru bijuterii?

recenzii

BIJUTERII DIN AUR DE 14K, AUR DE 18K SAU PLATINA?

Aurul este o mostenire extraordinara, cu calitati unice. Este un element care se gaseste in mod natural in culoare galben stralucitor. Aurul este rezistent la rugina, patare si coroziune. Desi aurul este foarte puternic in state pura, este, de asemenea, cel mai nemanevrabil dintre toate metalele pretioase, fara aliaj in compozitie nu se pot confectiona bijuterii.

PURITATEA METALULUI

Aurul pur este prea moale pentru a fi folosit in confectionarea bijuteriilor, deci se aliaza (combina) cu un amestec de metale precum: argint, cupru, nichel si zinc, pentru a-i oferi rezistenta si durabilitate.

CARATUL – este notat cu un numar si reprezinta puritatea aurului, urmat de „k” – indica puritatea aurul sau cantitatea de aur prezenta in bijuterie, 24k insemnand 100% aur.

10k PURITATE AUR – 41,7% Nu este acceptabil pentru bijuterii

14k PURITATE AUR – 58,5% Ideal pentru bijuterii

18k PURITATE AUR – 75,0% Foarte bun pentru bijuteri

22k PURITATE AUR – 91,5% Prea moale pentru bijuterii fine

PLATINA – 95,0% Recomandat pentru bijuterii (valoarea cea mai mare) ESAN CONFECTIONEAZA BIJUTERII DOAR DIN AUR 14k, 18k SI PLATINA (LA COMANDA)

BIJUTERII DIN AUR DE 14K

Este cel mai folosit in confectionarea bijuteriilor. Este foarte folosit pentru inel de logodna si verighete, deoarece este foarte rezistent la lovituri si la zgarieturi. Pentru confectionarea bijuteriilor din aur alb, cea mai buna varianta este aurul de 14k alb. Acest lucru este foarte important, deoarece acestea trebuie sa reziste la uzura si activitatile zilnice. In plus, este si cea mai accesibila varianta, avand costul cel mai mic.

BIJUTERII DIN AUR DE 18K

Daca doriti bijuterii din aur de 18k, aurul galben este varianta cea mai buna, deoarece are o culoare aurie mai profunda si puteti opta pentru inele, cercei si pandantive, deoarece acestea nu se vor uza la fel de repede ca alte bijuterii.

PLATINA

Daca bugetul va permite, platina este foarte potrivita pentru inel de logodna si verighete, deoarece are culoarea cea mai alba. Un lucru pe care trebuie sa il stiti este ca este mai moale, deoarece are un procent foarte mare de aur si mai putin aliaj care ar fi putut sa-i aduca rezistenta si duritate. Platina este foarte potrivita pentru toate tipurile de bijuterii datorita culorii frumoase.

PRETURI BIJUTERII

Preturile bijuteiilor din aur depind de puritatea aurului folosit in confectionarea lor, de maiestria cu care se confectioneaza bijuteria, designul bijuteriei si bineinteles de valoarea pietrelor pretioase si diamantelor

Exemple de bijuterii din aur cu diamante si pietre pretioase:

CULORILE AURUL IN FUNCTIE DE ALIAJUL FOLOSIT

BIJUTERII DIN AUR GALBEN

Aurul natural este de culoare galbena, in combinatie cu un amestec de aliaj el devine mai lucios, iar cu cat caratele sunt mai mici, culoarea galbena a aurului devine mai deschisa. Amestecul de aliaj este format din cupru si argint.

Exemple de bijuterii aur galben:

BIJUTERII DIN AUR ALB

Transformarea aurului galben in aur alb este datorata argintului ca si aliaj, in combinatia cu aur. Trebuie sa stiti ca aurul alb este usor galbui, de aceea este necesara rodinarea lui. Desi puternic, rodiul poate fi uzat in timp, replacarea este un proces simplu care se poate face periodic pentru a stabili albul bijuteriilor.

Exemple de bijuterii aur alb:

BIJUTERII DIN AUR ROZ

Culoarea frumoasa a bijuteriilor de aur trandafiriu, cum i se mai spune este creata folosind un aliaj de cupru combinat cu aurul pur, in functie de cantitatea de aliaj stabilindu-sesi caratele.

Exemple de bijuterii aur roz:

  • Inele din aur roz cu diamante

PLATINA

In compatie cu aurul de 14k sau 18k unde cantitatea de aur pur este mai mica, platina are cea mai mare compozitie de aur in procent de 95,0%, restul de 5% fiind aliaj special pentru producerea platinei. Fata de aurul de 14k/18k, patina este mai moale datorita cantitatii de aur pur. Avantajul, insa, cel mai mare este ca platina este mai alba decat aurul alb si nu necesita rodinare, acest lucru fiind optional.

RODINAREA BIJUTERIILOR DIN AUR

Rodinarea bijuteriilor din aur sau placarea bijuteriei, cum i se mai spune este ultimul proces din confectionare unei bijuterii, aceasta fiind cosmetizarea (infrumusetarea). Se poate face periodic pentru o intretinere in mod adecvata a bijuteriei. Rodiul alb – este ceea ce face ca bijuteria din aur alb sa fie mai atragatoare si frumoasa.

Rodiul roz si rodinatul galben aduc bijuteriei un plus de luciu si culoare.

Rodiul negru se foloseste in mod special cu bijuteriile din aur alb si bijuteriile din aur roz,creand un aspect negru bogat, care este extrem de dur si puternic.

X