Ce trebuie sa stiu despre ametist?

recenzii

AMETISTUL

Este clasificat ca fiind o piatra semi-pretioasa. Este apreciat pentru culoarea lui violet, unica. Ametistul este piatra celor nascuti in luna februarie. Sunt multe povesti despre ametist, exista o legenda care spune ca numele de ametist vine de la o fecioara pe nume Amethyst. Aflandu-se in drum spre templul zeitei Diana, s-a intalnit cu zeul Bacchus. Suparat pe muritorii de rand, acesta isi jurase ca se va razbuna pe prima fiinta care ii iese in cale. Vazand-o pe Amehyst, a trimis leii care il insoteau asupra ei., Vazand cele doua fiare asupra neajutoratei fecioare, Zeita Diana a salvat-o, transformand-o pe loc intr-o statuie din cristal. Cuprins de remuscari, zeul Bacchus a turnat din cupa sa de vin peste statuie, dand cristalului culoarea violet sralucitoare. Aceasta poveste despre ametist este cea mai cunoscuta despre culoarea sa violet, desprinsa din povesti.

Ametistul este o piatra care ascunde mult mister, deoarece in Asia ametistul este folosit in feng-shui, aducand bunastate, iar tibetanii considera ametistul o piatra sacra, confectionand din ea matanii de rugaciune.

INEL DE LOGODNA CU AMETIST

Inel de logodna cu ametist? Poti fi tu prima persoana care alege un inel de logodna cu ametist.

Inelul de logodna solitaire cu ametist este varianta clasica, personalizarea face, insa, faptul ca piatra centrala sa fie diferita de alegerile clasice pentru inelul de logodna.

Inelul de logodna reprezinta simbolul iubirii si angajamentul fata de alta persoana, astfel este normal ca si alegerea lui sa fie personala si sa ramana memorabila pentru fiecare cuplu.

Pentru a vedea bijuterii cu smarald puteti da clik aici:

MODUL DE FORMARE

Mineralul are culoarea violet, de diferite nuante de violet, poate varia pana la culoarea violet-roz, factorii determinati ai culorii fiind dati de prezenta ionilor de fier.

CULOAREA AMETISTULUI

Culorile ametistului pt fi: lila palid, nuante de violet, violet-rozaliu, violet inchis si pot avea si tonuri secundare de rosu sau albastru. Cel mai bun ametist este de culoare violet profund (intens). Ametistul arata cel mai bine in lumina zilei. Culoarea cea mai rara si cea mai scumpa a ametistului este purpuriu bogat. Cele mai slabe culori ale ametistului sunt violet deschis si violet foarte inchis, ele fiind cel mai putin valoroase. Ametistul cel mai calitativ si cel mai apreciat este ametistul purpuriu intens numit si “ametistul Siberian”, cu tonuri de rosu si albastru. Acest ametist este gasit doar in Siberia, culoarea lui fiind unica.

AAA – Aceasta calitate este disponibila in procent de 10% din ametistii naturali. Pot varia de la violet mediu pana la violet mediu-inchis, acesata categorie este curata (vizibil cu ochiul liber) si cu foarte putine incluziuni (vizibil cu lupa de 10X). Aceasta calitate este folosita pentru bijuterii fine.

AA sau AA+ – Aceasta calitate este cea mai folosita in confectionarea bijuteriilor cu ametist. Balanta calitate-pret este foarte avantajoasa, se gasesc in procent de 20%-30% din ametistii naturali, culoarea lor fiind violet mediu cu o intensitate medie a culorii si sunt usor incluse si uneori se pot vedea greu cu ochiul liber.

A – Aceasta calitate este disponibila in procent de 50%-70% din ametistii naturali disponibili. Se folosesc, in general, in confectionarea siragurilor cu ametist si bratari si sunt in mare parte foarte incluse.

Esan foloseste in comercializarea bijuteriilor doar calitatile ametistului AAA si AA.

AMETRINA

Ametrina este o piatra bicolora (formata din doua culori in degrade), din doua tipuri de cristale din ametist si citrin. Este jumatate purpuriu si jumatate galbena. Frumusetea si unicitatea acestei pietre este degradeul de nuante. Este o piatra destul de rara si foarte in voga. Pretul ei variaza in functie de unicitatea si intensitatea culorii si in functie de claritate, pretul varieaza de la preturi mici pana la preturi foarte mari.

Ametrina din Bolivia este cea mai apreciata.

CARATAJUL AMETISTULUI

Greutatea ametistului se masoara in carate la fel ca si in cazul celorlalte pietre pretioase.

CLARITATEA

Ametistele fara incluziuni sau cu incluziuni care nu sunt vizibile cu ochiul liber sunt cele mai valoroase. Un ametist foarte inclus scade pretul pietrei, incluziunile reducand stralucirea pietrei.

TAIETURA SI FORMA AMETISTULUI

Cel mai important criteriu in alegerea formei si stilului de taiere este forma ametistului din momentul extragerii, urmatorul criteriu important este culoarea iar cel de-al treilea ar fi defectele minerale. Ce inseamna asta? aici ne referim la claritate si la fisuri ale pietrei. Pentru ametist, cea mai folosita si populara forma este taietura rotunda si ovala, dar se folosesc destul de frecvent si alte taieturi, cum ar fi: inima(heart), pear (para), patrat (princess), radiant, etc.

PROVENIENTA AMETISTULUI

Ametistul este un mineral foarte raspandit in natura, cele mai mari cantitati de ametist sunt extrase din minele din Brazilia, Uruguay, Madagascar, Rusia, Sri Lanka, Bolivia si SUA.

FACTORI DE CALITATE

Ametistul a devenit una dintre cele mai populare pietre folosite in bijuterii, datorita disponibilitatii lor, pretului accesibil si frumusetii deosebite a culorii. Cand doriti sa achizitionati un ametist, foarte importanta este culoarea si cei 4 C (culoarea, caratajul, claritatea si taietura).

Inele de logodna cu ametist

AMETIST CELEBRU

AmetistulAmethyst Intaglio” este un ametist in care s-a sculptat portretul imparatului roman Caracalla, dupa carea au resculptat, in perioada bizantina, portretul Sfantului Petru la care au adaugat o inscriptie si o cruce.

SETAREA BIJUTERIEI CU AMETIST

In momentul in care doriti alegerea unei bijuterii cu ametist este foarte importat sa stiti si ca culoarea metalului aduce un plus de frumusete bijuterie, iar completarea intre metal si piatra este cheia succesului. Ametistul este piatra foarte versatila, ea este una din pietrele semi-pretioase care se potriveste cu toate cele trei culori ale aurului ,insa cea mai potrivita si frumoasa alegere este a ametistului setarea in aur roz. As putea spune ca este una dintre bijuteriile cu pietre colorate care arata cel mai frumos setata in aur roz.

IDEI DE DESIGN PERSONALIZAT PENTRU BIJUTERIILE CU AMETIST

Ametistul a fost intotdeuna o piatra foarte apreciata datorita culorii ei violet, unice care nu poate fi asemanata cu nici o alta piatra pretioasa. Este clasificata ca fiind o piatra semi-pretioasa datorita abundentei cu care se gaseste insa calitatea foate buna respectiv categoria AAA se gaseste destul de rar si la preturi mari. Poate fi o alegere foarte buna.

X